Perjudian dan Pesta Minuman Keras di Penjara Colombia Menimbulkan Persoalan Mengenai Keselamatan
toto

Perjudian dan Pesta Minuman Keras di Penjara Colombia Menimbulkan Persoalan Mengenai Keselamatan

Apabila kebanyakan orang membayangkan kehidupan penjara, mereka tidak membayangkan perjudian, minuman keras dan muzik secara langsung. Bagaimanapun, itulah adegan yang dimainkan di sebuah penjara di Colombia , dan penggubal undang-undang menjerit meminta jawapan.

Penjara Pillory
Pemandangan penjara La Picota di Bogota, Colombia. Pesta tiga hari yang Data Keluaran SGP termasuk perjudian, minuman keras dan muzik secara langsung mempunyai sistem penjara negara di bawah mikroskop. (Imej: Laporan Colombia)
Pejabat Peguam Negara (AGO) telah melancarkan siasatan awal untuk menentukan tanggungjawab pegawai dan pengawal di Institut Penjara dan Penjara Negara (INPEC, untuk akronim bahasa Sepanyolnya). Ini berikutan “pesta eksotik” yang berlangsung di kemudahan La Picota Kompleks Penjara dan Penjara Metropolitan Bogotá. Ia bukan urusan cepat dan kotor – perayaan itu berlangsung selama tiga hari.

AGO ingin tahu sama ada sesiapa dalam sistem penjara memudahkan kemasukan bahan terlarang secara tidak teratur. Ia juga mahu penjelasan untuk tambahan seludup pemeriksaan mengejut yang ditemui selepas parti itu diketahui.

Masa Baik Di Sebalik Bar
Akaun media tempatan menunjukkan bahawa halaman penjara itu lengkap dengan muzik secara langsung semasa perayaan. Penyanyi Mono Zabaleta menghiburkan pengedar dadah dan banduan lain di astaka, yang disediakan dengan meja, kerusi, khemah, dan wiski.

Pengawal itu dilaporkan mabuk apabila mereka menamatkan syif mereka. Tiada sesiapa dalam barisan INPEC nampaknya mengambil berat.

Perayaan itu berlangsung di tengah-tengah peringatan Virgen de las Mercedes, santo penaung banduan Katolik. Entah bagaimana, terdapat unsur terlarang, seperti arak import, rokok, dan perjudian di pesta itu.

La Picota ialah rumah sementara Kolonel Benjamín Núñez, seorang kolonel dengan jabatan polis di jabatan Suchre, Colombia. Dia menghadapi pertuduhan Keluaran Sydney mengarahkan pegawai membunuh tiga lelaki muda yang tidak bersenjata. Núñez tiba di penjara seminggu sebelum pesta itu.

Bekas Presiden Andrés Pastrana mengaitkan kejadian itu dengan Néstor Osuna, Menteri Kehakiman Colombia. Dia secara langsung menyalahkan pegawai itu kerana tidak mengekalkan kawalan dan ketenteraman, walaupun Osuna tidak terlibat.

Ini bukan kali pertama La Picota menjadi tumpuan. Banduan berprofil tinggi telah dapat keluar dari pintu pagar. Salah satunya ialah Carlos Mattos, seorang ahli perniagaan korup yang keluar berjalan-jalan, dilindungi oleh keistimewaan kesatuan. Siasatan membabitkan beberapa pengawal. Tetapi mereka kekal di tempatnya kerana perlindungan kesatuan.

Seorang lagi ialah Jesus Santrich, seorang anggota berpangkat tinggi tentera gerila Colombia, FARC. Dia keluar dari penjara pada 2019, tetapi hanya beberapa minit sebelum polis menahannya.

Parti Membongkar Kehidupan Mewah
Selepas berita mengenai parti itu muncul, INPEC mengadakan pemeriksaan mengejut ke atas penjara itu. Apa yang ditemui pegawai ialah bukti bahawa banduan menjalani kehidupan yang baik apabila mereka sepatutnya dikurung.

Hasil pemeriksaan mendapati 122 telefon bimbit, 30 modem internet, lima tablet, tiga projektor, empat jam tangan pintar, 11 dekoder televisyen, 19 sistem pembesar suara muzik dan banyak lagi. Ia juga menemui 184 botol minuman keras, termasuk wiski, tequila, wain dan champagne, serta wang tunai $400K.

Barangan tambahan telah dirampas yang, walaupun tidak dihadkan, ditemui di HK Prize Hari ini  tempat larangan, termasuk beberapa sel banduan. Antaranya ialah televisyen besar, 17 peti ais, 25 dapur elektrik, lima peti sejuk, tiga pembuat kopi, sembilan pengisar, pemain DVD, 16 pembuat sandwic, dan sembilan periuk tekanan.

Sebagai tindak balas kepada skandal itu, Osuna tidak teragak-agak untuk membuat perubahan. Dia memecat warden, Kolonel Joaquín Darío Medrano, dan melantik Horacio Bustamante Reyes untuk mengambil alih. Bustamante sebelum ini menyelia Penjara Keselamatan Sederhana dan Penubuhan Penjara Manizales, dan telah berkhidmat dengan INPEC selama 27 tahun.